C60 (AISI 1060) er herdbart verktøystål egnet som eggstål der det kreves en robust egg.
C60 er i motsetning til C45 ikke like sveisbart, men det er sterkere og oppnår større hardhet.
Blant smeder er det populært til å lage helstålsøkser, store kniver, dreiejern for tre, hammere, treskjærejern, maskindeler og deler som krever større styrke og hardhet enn C45 kan gi.
I tillegg er C60 egnet om man ønsker å gjøre selektiv herding. Altså at et område gjøres hardt og et annet område beholdes bløtt.
Kjemisk sammensetning i prosent:
C: 0.57-0.65%
Si: 0.40%
Mn: 0.60-0.90%
P max.: 0.045%
S max.: 0.045%
Når materialet skal smis:
Forvarm opp stålet til 750-800 grader, fortsett oppvarmingen til 1100-1200 grader og hold temperaturen til metallet blir gjennomvarmt.
Du kan nå starte å smi, og arbeidet kan fortsette inntil materialet dropper til 850 grader.
Varm på nytt og fortsett arbeidet.
Ferdigsmidde deler kan luftkjøles.
Herding: varm opp til 810 til 820 grader og hold til delen er gjennomvarm.
Etter dette beholdes temperaturen i 10-15 minutter/per 25mm tverrsnitt.
Bråkjøl i vann.
For emner under 6,5mm kan man herde i en hurtigkjølende herdeolje.
Om herdeolje benyttes til herding bør herdetemperaturen økes med 20 grader.
Anløping: Fra 150 C og oppover, avhengig av hardheten man ønsker.
Bør anløpes to ganger a to timer.
Lenke til herde og anløpningsdiagram. https://steelselector.sij.si/data/pdf/EC60.pdf
top of page
PrisFra kr 179,00
Mva. Inkludert |
Produktside: Stores_Product_Widget
Relaterte produkter
bottom of page