Alleima (tidligere Sandvik) 14C28N® er et martensittisk rustfritt knivstål med svært gode egenskaper.
Antagelig det beste rustfrie stålet tilgjengelig for lommekniver, jakt og fiskekniver med mer.
Ekstern link for referanse der materialekspert Dr. Larin Thomas påpeker påstanden.
14C28N har til sammenligning tilsvarende mekaniske egenskaper med AEB-L (som har vært solgt lenge i Norge), men betydelig bedre korrosjonsmotstansdyktighet.
I korte trekk er grunnen til at 14C28N har bedre korrosjonsegenskaper enn AEB-L, er at 14C28N har høyere innhold av krom og det er brukt nitrogen i produksjonsprosessen for å oppnå samme hardhet.
Hvorfor velge 14C28N:
- Svært gode eggegenskaper (fin karbidfordeling)
- Du kan oppnå en svært blank overflate - polert
- Høy hardhet (62HRC maks)
- God korrosjonsmotstand
Det å smi og arbeide med rustfrie knivstål er ikke like enkelt som å jobbe med trandisjonelle knivstål.
14C28N er med andre ord ikke et stål du begynner med om du vil lage din første kniv.
Et rustfritt knivstål krever nøyaktig herdetemperatur og holdetider for at det skal oppnå sine egenskaper. Dette medfører at du må herde din kniv i en herdeovn som kan holde temperaturen som produsent krever.
Smiutstyr lagerfører herdeovner:
https://www.smiutstyr.no/produktside/herdeovn-programerbar
Herdeovner er mer og mer vanlig blant knivsmeder der ute og mange tilbyr herding av kniv som en tjeneste - så det er absolutt muligheter om du ønsker å smi en kniv av rustfritt stål.
Kjemisk sammensetning i %
C 0.62, Si 0.2, Mn 0.6, Pmax 0.025, Smax 0.010, Cr 14.0, N 0.11